Χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: συμβαίνουν συζητήσεις

by cyneng

PC090249..
δε μπορώ να πω λέξεις όπως σοκ, έκρυθμη κατάσταση, ανεξέλεγκτα επεισόδια- ούτε καν μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι δε μπορώ να φωνάξω, λυπάμαι τα γουρούνια.

Αυτά που συμβαίνουν είναι για μένα πρωτοφανή. Παρατηρώ όλο και περισσότερη βία, βία σ' όλες τις μορφές της και μου επιβεβαιώνεται συνεχώς το ότι οι φορείς εξουσίας, όποιας εξουσίας και όπως κι αν τους έχει δοθεί, είναι και φορείς βίας.

(Σ' αυτό το σημείο πιάνω το εαυτό μου να θέλει να πει πολλά και διάφορα, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τη συνοχή τους)

Αυτό που βλέπουν τα δικά μου τα μάτια είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, την οποία θέλουν ασχολείται με σπασμένες βιτρίνες τη στιγμή που έχει σκοτωθεί ένα παιδί.
Οι αστυνομικοί επιτίθενται στους μαθητές, τους δασκάλους, τους φοιτητές, τους γονείς με το χειρότερο τρόπο και αφήνουν διάφορους που βρήκαν ευκαιρία να τη βολέψουν να προσβάλλουν περιουσίες. Η τηλεόραση ασχολείται με το ποιο κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι βουλευτές παρακολουθούν με απάθεια τους αστυνομικούς να επιτίθενται σε παιδιά μπροστά στα μάτια τους.

Το ενδιαφέρον όμως και το φλέγον ζήτημα είναι ο κόσμος που δεν πέφτει άκριτα στην παγίδα, δεν τρώει τα σκατά και σωπαίνει. Η κυρία με το μπεζ ταγιέρ που γιουχάιζε σήμερα το μεσημέρι τους βουλευτές που παρακολουθούσαν αμέτοχοι, αυτοί που μπήκαν ανάμεσα στα παιδιά και στα ΜΑΤ, οι μαθητές και οι φοιτητές που πετούσαν πορτοκάλια, οι δάσκαλοι που περικύκλωσαν τους μαθητές τους, όλοι αυτοί που πιάνουν κουβέντα με αγνώστους στα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό και το μετρό, οι ξένοι που ήρθαν για τουρισμό και κατέβηκαν στις διαμαρτυρίες είναι άνθρωποι που κάτι κάνουν και μπορεί να μην είναι όλοι οι άνθρωποι αυτής της χώρας, αλλά είναι κάτι που να με πάρει και δεν είναι λίγο αυτό. Συμφωνώ με τον "Ιάσωνα", χρειάζονται νέα μανιφέστα, και δακρύζω στο δρόμο που το ψωμί παιδεία ελευθερία βρίσκει νόημα.
PC090234
Γιατί στο κάτω κάτω, ποιος είμαι εγώ που θα καταδικάσει τα παιδιά που πετάνε πέτρες και ποιος είσαι εσύ που θα τα πεις κωλόπαιδα; Ζητάμε από παιδιά να δείξουν μια ωριμότητα που προϋποθέτει παιδεία που κανείς δεν τους έδωσε. Και εν τέλει ποιος και γιατί θα ορίσει τι είναι σωστό και ώριμο και τι όχι..
"Όταν είμαστε μες τα σκατά μέχρι το λαιμό, δε μένει παρά να τραγουδήσουμε" .(sic)

Comments

4 Responses to " Χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: συμβαίνουν συζητήσεις "

ai8erovamon said... 10.12.08

ΟΚ θα αναφερθώ περιληπτικά σ' ένα σημείο που δεν έθιξα στο post και κάνω quote από αυτό της mindhuntress:
"Κάψτε τα όλα": Θέτω λοιπόν το ερώτημα του ορίου. Γνωρίζω ότι οι ΑΚ (οι αντιεξουσιαστές) μιλάνε για χωρίς όρια αντίδραση, καταλύουν τα πάντα και ο,τι καινούριο θα αναδυθεί μέσα από τν ίδια την αντίδραση. Με αυτό δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο, κατεμέ υπάρχει όριο δηλαδή. Και σίγουρα η καταστροφή βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων (δηλαδή κάποια από τα ελάχιστα που μας έχουν μείνει για να αλλάξουμε το τώρα ή το αύριο) είναι πράξεις πέρα από αυτό το όριο.
(περιμένω σχόλια)

iasonas said... 10.12.08

Συγχαρητήρια καλή μου ai8erovamon για το ποστ σου... νομίζω πως περιγράφει εύστοχα το τι συμβαίνει όλες αυτές τις μέρες στην ελληνική κοινωνία, χωρίς πολλές φανφάρες και φούμαρα... δυστυχώς και από την blogoσφαιρα έχουν λείψει οι απλές σταράτες κουβέντες. Όμως αγαπητή φίλη νομίζω ότι παρασύρθηκες λίγο από την πλαστή εικόνα που τα κανάλια σερβίρουν στην τηλεοπτική τους "δημοκρατία"...Σε κάθε κοινωνική εξέγερση υπάρχει μία μερίδα λούμπεν κοινωνικών στοιχείων τα οποία εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις για να πλατσικολογήσουν πάνω στις καταστροφές. Η ΑΚ το μεγαλύτερο κομμάτι της δεν είναι υπέρ της τυφλής βίας ούτε φυσικά έχει καμία σχέση με το πλιάτσικο... το οποίο έχει εσκεμμένα μεγεθυνθεί από τα ΜΜΕ, στην προσπάθεια τους να παράγουν μία επιθυμητή κοινωνική συναίνεση γύρω από τις αρχές της ιδιοκτησίας, της ομαλής λειτουργίας κλπ κλπ. Ο στόχος των τραπεζών, πολυεθνικών σημάτων κλπ είναι συμβολικός.... και φυσικά δεν έχει σκοπό να προσβάλλει ή να εκθέσει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων... τόσο σε βιολογικό όσο και σε υλικό επίπεδο. Φυσικά το κάψιμο βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων, μουσείων κλπ δεν έχει να κάνει με το χώρο των αναρχικών, τον οποίο επιτέλους πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως πολιτικό χώρο ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων και όχι ως εταιρεία διαμόρφωσης καταστάσεων μπάχαλου...

ai8erovamon said... 11.12.08

Ευχαριστώ καλέ μου Ιάσωνα (με κάνεις και σκάω ένα γελάκι τώρα..) για τα λόγια σου. Όσων αφορά το "πλιάτσικο" προφανώς και δε νόμισα ποτέ ότι ήταν από αντιεξουσιαστές. Όταν προβάλλονται τόσο καταναλωτικά πρότυπα, αναμενόμενο ήταν να γίνουν και τέτοια γεγονότα. Γι' αυτό και λυπάμαι που ζουμάρει η κάμερα πάνω τους και ταυτόχρονα ζουμάρει και το μυαλό των τηλεθεατών, γιατί πουλάει. Και φυσικά, με μια μικρή βόλτα στην Ερμού πριν εξεπλάγην με το αληθινό μέγεθος της "καταστροφής": το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων ήταν άθικτα ή με ελάχιστες ζημιές.
Χτες όμως, παρακολουθούσα την εκπομπή "Πρωταγωνιστές" του Θεοδωράκη με την Σ. Τριανταφύλλου, το Μαρκουλάκη (ηθοποιό, τον Σ. Μάνο (πρώην υπουργό απ' ότι έμαθα) και έναν εκπρόσωπο της ΑΚ, τον Φιλήμονα Πετσάκη. Σε κάποια φάση (αφού έδειξαν ένα video από μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που κάηκε) τέθηκε το ερώτημα των ορίων και ο τελευταίος ξεκάθαρα είπε ότι δεν υπάρχουν όρια. Δυστυχώς μετά από λίγο κοιμήθηκα.

Anonymous said... 23.1.09

Δεν υπάρχει κοινή γνώμη. Συνεπώς δεν υφίσταται ούτε χειραγώγησή της. Τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων και των εφημερίδων δεν βγαίνουν για να κατευθύνουν. Ασχολούνται με αυτό που εκ των προτέρων ξέρουν πως ενδιαφέρει και είναι ευκόλως κατανοητό. Τα πάντα είναι συνειδητά, γιατί υπάρχει κριτήριο και κατόπιν επιλογή. Καιρός να ξεφύγουμε και νοερά απο την αντίληψη περι μαζικότητας, μαζοποίησης κλπ...γιατί πρακτικά έχουμε ξεφύγει ήδη.

Post a Comment

Type your comment

a destriped pinboard

 
May 2011 | some rights reserved