Προς μια εργασία για το Web 2.0

by cyneng

Ξεκινώντας μια εργασία, κατ’ όνομα κοινωνιολογική, μου ήρθε -σα νέα συνήθεια- η διαδικασία ορισμού, επί φαινομενικά μηδενικής βάσης.

Το web 2.0 δεν αποτελεί κάποια καινούρια έκδοση του web ή κάποιο καινούριο πρωτόκολλο, είναι ένα σύνολο αλλαγών στον τρόπο χρήσης και διαχείρισης ήδη υπαρχουσών τεχνολογιών Διαδικτύου.
Ανακύπτωντας ο όρος του Διαδικτύου, η πρώτη σκέψη είναι πως πρόκειται για ένα διαδίκτυο και η δεύτερη για ένα δίκτυο. Και τότε παρατηρείς, εκ των έσω μάλλον, πως τωόντι η έννοια του δικτύου είναι κυρίαρχη στην κοινωνική οργάνωση, για να μην πω ότι αποτελεί  μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης και μάλιστα κυρίαρχη σήμερα.
212159782_9adee5b425
Αυτές οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από έννοιες όπως διαδραστικότητα, κοινότητα, δυναμικό περιεχόμενο, συνεργασία, συνεισφορά. Ο μέχρι πρότινος απλός χρήστης μπορεί να γίνει δημιουργός περιεχομένου και να επιτρέψει τη δημιουργία μετα-περιεχομένου (πχ σχόλια).

Βέβαια, εξαιτίας κυρίως της αναμορφωτικής προσπάθειας μου σ’ αυτό το blog, το μυαλό μου κόλλησε στο διαχωρισμό περιεχομένου και φόρμας. Το Διαδίκτυο ως πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες και δυνατότητες δε δίνει την ευκολία στη δημιουργία και τον πλήρη έλεγχο της φόρμας. Σε πρώτο επίπεδο, η διάκριση είναι σαφής, μέσα στο αρχείο-α του “template”, “theme” κτλ υπάρχει ένα κομμάτι ξεχωριστού κώδικα που χρησιμοποιεί μια δική του γλώσσα. Πρόκειται για τα λεγόμενα CSS, Cascading Style Sheets. Ελάχιστοι όμως χρήστες-δημιουργοί περιεχομένου ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, όταν επιπλέον απαιτούνται κάποιες ειδικές τεχνικές γνώσεις γι’ αυτό.
Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για απώλεια στον έλεγχο, όταν σ’ ένα δεύτερο επίπεδο τεχνολογία RSS μπορεί να διαχωρίσει περιεχόμενο και μορφή “εκ νέου”. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να παρακολουθεί μέσω διαφόρων λειτουργιών τις ανανεώσεις περιεχομένου χώρων (blogs, wikis, fora, εφημερίδες κτλ) χωρίς να έρχεται σε επαφή με τη φόρμα τους.

Αν το σκεφτείς, είναι αρκετά “επαναστατικό” το γεγονός αυτό του διαχωρισμού, και από τεχνικής άποψης. Και δεν υποτιμώ τη μορφή σαν έννοια, για μένα παίζει μεγάλο ρόλο στην ομορφιά και τα νοήματα. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, μπορούν να αλλάξουν μερικώς τις διαθέσεις, πόσο μάλλον μια ριζικότερη αναμόρφωση.

Το web 2.0 λοιπόν είναι κάτι αρκετά δύσκολο να οριστεί. Δεν είναι φαινόμενο, δε μπορούμε να μείνουμε μόνο στο φαίνεσθαι με όλη αυτή τη διαδραστικότητα. Ούτε τεχνολογία μπορείς να το πεις˙ αν ήταν, οι πρωταγωνιστές του θα ήταν κυρίως τεχνικοί. Δε σηματοδοτεί επίσης την έναρξη κάποιου γεγονότος ή κάποιας διακριτής διαδικασίας. Είναι απλά το όνομα για ένα σύνολο αλλαγών στη χρήση του Διαδικτύου, παρόλο που κάποιοι το θεωρούν τεχνολογική και κοινωνική επανάσταση.
Είναι δεκτό βέβαια ότι το σύνολο των αλλαγών αυτό επιφέρει αλλαγές, και κοινωνικές. Δεν ξέρω αν δυνητικά μπορούν αυτές να γίνουν ριζικότερες, αλλά όπως και να ‘χει, ως μηχανικός είναι παρήγορο να σκέφτεσαι ότι οι τεχνικές καινοτομίες μπορούν ν’ αλλάξουν ολόληρους τρόπους ζωής, την οργάνωση ολόκληρων κοινωνιών (sic).
(photo source)

Comments

0 Responses to " Προς μια εργασία για το Web 2.0 "

Post a Comment

Type your comment

a destriped pinboard

 
May 2011 | some rights reserved