Ντετερμινισμός και κυνική μηχανική

by cyneng

Σε προσπάθειες να ξεφύγω από την αυτοαναφορικότητα, θυμάμαι φοβερές εργασίες στο πάλαι ποτέ μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πώς προετοιμάζει ο Παπαδιαμάντης το θάνατο της Ακριβούλας: Ο θάνατος μας βρίσκει όλους απροετοίμαστους.

Τι μας βρίσκει προετοιμασμένους όμως; Ποια είναι αυτά που ξέρουμε σίγουρα ότι θα συμβούν; Για κάποιον περίεργο λόγο κάπου εδώ μπλέκονται οι έννοιες αντικειμενικότητα, απόλυτη οντότητα, ντετερμινισμός.

Α, ντετερμινισμός. Τεχνολογικός ντετερμινισμός. Πόσο εύκολα μας κολακεύει μια έννοια της τεχνολογίας που της επιτρέπει να θεωρείται όχι απλά το μέσο αλλά η ίδια η πρόοδος, που η δική της πρόοδος είναι η κοινωνική; Και γιατί με τέτοιες δάφνες επιτρέπεται η σύνδεση της έννοιας με τον εξανθρωπισμό; Γιατί ενώ η πλειονότητα των ενασχολήσεων δεν θεωρούνται λειτουργήματα δεν έχουν τόσο άμεσα συνδεθεί με την έλλειψη ανθρωποκεντρικού προσανατολισμού, φαντασίας και πάθους; Μας βολεύει άραγε να κατηγορούμε μια έννοια που ο ορισμός της δεν είναι συγκεκριμένος χωροχρονικά για δεινά της ανθρωπότητας; Γιατί (μόνο) η έννοια του μηχανικού έχει ως εγγενές στοιχείο την έννοια της αποδοτικότητας;

Ο "μύθος του μύθου της προόδου". Δεν ήταν καλύτερα τότε που ήταν χειρότερα. Μας βολεύει να κατηγορούμε ασταθείς ή αφηρημένες έννοιες για ο,τι πειθόμαστε ότι χειροτερεύει. Η κρίση, η τεχνολογία, το σύστημα, η εξουσία, οι εκλογές.

Γι' αυτό και δε μπορώ να χαρακτηρίσω την παραγωγή του (αγαπημένου) Tim Burton, 9, αριστούργημα ή έστω πολύ καλή ταινία. Εντάξει, ως πότε θα θεωρείται βαθυστόχαστο νόημα η επιστημονική φαντασίωση της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχεί στον κόσμο έναντι του συναισθήματος; Στη νέα εποχή των δικτύων, όπως θα έλεγε ένας φίλος μου κοινωνιολόγος, οι έννοιες συνθλίβονται και αλληλοδιεισδύουν, μιλάμε πλέον άνετα για ψηφιακές τέχνες, κοινωνική δικτύωση online κτλ.

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται λιγάκι ψωνισμένα, μια αξιολύπητη προσπάθεια ενός κυνικού μηχανικού (cyneng) να βρει μια σανίδα σωτηρίας στον κόσμο που οι τοίχοι του γράφουν "όταν μεγαλώσω θα γίνω τεχνοκράτης" (πολύ βαρύ ακούστηκε αυτό), το βεβαιότερο όμως είναι ότι

Να πάρει.
OK, όποιος βρει τι ήθελα να γράψω εδώ, κερδίζει.

Comments

2 Responses to " Ντετερμινισμός και κυνική μηχανική "

Anonymous said... 12.11.09

τι κερδιζει?

cyneng said... 29.11.09

αναλόγως τι βρήκε

Post a Comment

Type your comment

a destriped pinboard

 
May 2011 | some rights reserved